MENU

Qurien Brouwer Dagverslag van een kraamzorgproject

Dagverslag van een kraamzorgproject

Stel, je bent consultant bij P5COM. Wat doe je dan? Hoe ziet je dag eruit? Qurien Brouwer vertelt het. Hij is 25 jaar, heeft geen kinderen en is inmiddels 3,5 jaar consultant bij P5COM. Vandaag werkt hij aan een kraamzorgproject.

06:00 – de wekker gaat

Ik spring onder de pomp en vraag me af: wat moet ik aan? Ik loop vandaag mee met de medewerkers van de planning maar ontmoet ook de directeur. Conclusie: casual chique, in plaats van het normale pak. Bij een kop koffie neem ik nog een keer mijn aantekeningen voor vandaag door. Hoe heet de directeur ook weer, wat is de situatie van deze kraamzorginstelling precies en wat is het doel van deze dag? Dan: de auto in, op naar de klant.

07:30 – bij de planners

Ik bel aan bij een kantoor midden in een woonwijk en ontmoet de planners. Eerst koffie en social talk en dan begint de dienst. De eerste pas uitgebreide families bellen: ‘kan iemand ons komen helpen?’ De planners zoeken er zo snel mogelijk de geschikte verloskundige bij en regelen de zorg. Ik breng het planproces in kaart met markers en vellen A3. Wat zijn potentiële best practices? Wat zijn probleempunten? En, ook niet onbelangrijk: ik leer in deze vierenhalf uur een heleboel kraamjargon. Partus en harde buik hebben geen geheimen meer voor mij.

12:00 – kennis maken met de directeur

De directeur ontvangt me enthousiast op haar kantoor. We ontdekken algauw dat we beide uit Rotterdam komen. Niet lullen maar poetsen dus, wat goed past bij dit project. We bespreken het hele project op hoofdlijnen en kijken vast naar de eerste observaties van deze morgen.

13:00 – lunch

Met mijn collega loop ik naar de dichtstbijzijnde supermarkt voor broodjes en wat te drinken. Onderweg bespreken we de P5COM-trainingsdag van afgelopen vrijdag nog eens na. Sport en salestraining, prima combinatie!

13:30 – werkgroep

Vanmiddag start een van de werkgroepen in de organisatie van de opdrachtgever. Met mijn collega spreek ik onze presentatie en aanpak nog eens op detailniveau door. De werkgroep zelf loopt daardoor prima. We bespreken de inhoud, overleggen kort en maken met de medewerkers alvast de ruwe schets voor de brownpaper waarop de processen van de organisatie in kaart gaan brengen.

16:00 – uitwerken resultaat

Ik zoek een rustige flexplek op en werk de meeloopochtend en de werkgroep verder uit, nu ze nog vers in mijn geheugen zitten. De lijst met acties en besluiten mail ik rond en het proces van vanmorgen schrijf ik opnieuw uit – nu in het net.

17:30 – richting huis

Ik trek de deur achter me dicht en vertrek richting huis. In de auto belt de operations director om te vragen hoe de eerste dag verlopen is. Het antwoord is simpel: het was een gave, effectieve dag – die wel meer vragen dan antwoorden opleverde. Maar gelukkig: dit project duurt nog drie maanden.