Hoe leveren we de best mogelijke geestelijke gezondheidszorg én houden we de kosten maatschappelijk acceptabel? Daarover gaat de ronde tafel die P5COM op 12 november houdt. In de aanloop delen een bestuurder, behandelaar, ervaringsdeskundige en wetenschapper hun visie.
Kwaliteit is zo ongeveer het vaagste woord dat er is in de zorg. Dat stelt hoogleraar psychiatrie Jim van Os. ‘Veel mensen gebruiken de term alsof ze gestandaardiseerd kan worden gemeten voor groepen mensen. Terwijl onderzoek in de geneeskunde juist aantoont dat kwaliteit persoonlijk is.’ De GGZ zou zich daarom niet moeten richten op standaardisatie van de diagnose en de behandeling, maar op de ernst en de omvang van de zorgbehoefte.
Van Os: ‘Hét probleem van de GGZ is de toegankelijkheid van zorg voor mensen die de zorg het meeste nodig hebben. We moeten daarom toe naar collectieve waarden, waarbij aanbieders niet in hun eentje een businessmodel zitten te voeden met selectie van hun eigen patiënten, maar met zorgverzekeraars en aanbieders in de regio om de tafel gaan. Kijk samen wie er op de wachtlijst staan, pik de ernstigste gevallen eruit en ga die meteen behandelen. Voor de minder ernstige problemen richten we gewoon publieke GGZ-achtige tools op. Dat kunnen we vandaag met zijn allen makkelijk doen.’