De financiële en personele druk in de gehandicaptensector is hoog. Een groot aantal organisaties schreef negatieve cijfers over 2023. Verschillende factoren, zoals de ontoereikende meerzorgtarieven, maken het voor 2024 niet gemakkelijker. 80 procent van de medewerkers ondervindt nu al de gevolgen van bezuinigingen in de organisatie. En dan hebben we het nog niet eens over de krapte op de arbeidsmarkt die alleen maar toeneemt.
Tijd dus om het fundamenteel anders te doen. Zoals bestuursvoorzitter Elze Vonk van Alliade zegt: ‘Wij denken dat we nog steeds hetzelfde aantal of zelfs meer kwetsbare mensen zullen ondersteunen, maar de inzet van uren zal veranderen. Op de zeer lange termijn – 10 jaar – zou zich dat kunnen doorontwikkelen naar: een derde begeleiding en ondersteuning, een derde uren door netwerken, en een derde door zorgtechnologie. Oók omdat cliënten die zelf meer benutten.’
Zo’n transitie begint met het organiseren van meer tijd, geld en denkruimte. En dat kán, bewezen vier organisaties, waaronder Alliade. Samen speelden ze 152 fte vrij, mét behoud van kwaliteit en medewerkerstevredenheid.
Project Director Harm Quax en Elze Vonk vertellen erover op SKIPR. Lees het verhaal met succesfactoren: Zó maken vier organisaties de transitie naar duurzame gehandicaptenzorg.