MENU

DIANTE STREMMELAAR – CONSULTANT ‘Nog vóór mijn eerste dag voelde ik me onderdeel van het team’

Diante Stremmelaar begon anderhalf jaar geleden als stagiair bij P5COM. Inmiddels volgt ze als consultant een traineeship. Ze heeft zich razendsnel ontwikkeld, mede dankzij haar collega’s. ‘Het is geweldig dat ik aan de ene kant steeds meer kan leunen op wat ik weet, en aan de andere kant nog een wereld te ontdekken heb.’

Als consultant zie je dan ook nog eens direct resultaat van je werk. Je denkt en werkt mee met organisaties om ze concreet beter te maken.

Diante studeerde biomedische wetenschappen. ‘Dat raakt aan geneeskunde. Voor mij is een belangrijk verschil dat je niet als arts één patiënt helpt, maar als onderzoeker of consultant impact kunt hebben voor heel veel patiënten. Als consultant zie je dan ook nog eens direct resultaat van je werk. Je denkt en werkt mee met organisaties om ze concreet beter te maken. Dat is precies de reden dat ik anderhalf jaar geleden stage wilde lopen bij P5COM.’

‘Ik werd meteen toegevoegd aan de groepsapp en uitgenodigd voor de introductiedagen voor nieuwe medewerkers. Dat was ik helemaal niet gewend. Als stagiair hoor je er vaak net niet helemaal bij.’

Eerste indruk
Toen ik voor het eerst binnenkwam, dacht ik: wow, dit zijn heel kundige mensen, die weten wat ze doen. Ze willen tot in de puntjes weten hoe iets werkt, en verzorgen ook hun eigen werk tot in de puntjes. Daar sloeg ik op aan.’ Nog vóór haar eerste stagedag voelde Diante zich onderdeel van het team. ‘Ik werd meteen toegevoegd aan de groepsapp en uitgenodigd voor de introductiedagen voor nieuwe medewerkers. Dat was ik helemaal niet gewend. Als stagiair hoor je er vaak net niet helemaal bij.’

Hóp, jasje aan
Mijn eerste dag weet ik nog precies. Ik liep mee met een collega bij een organisatie voor gehandicaptenzorg. Zaten we daar bij een groep met acht cliënten en twee begeleiders: ‘Vertel: hoe doen jullie het hier eigenlijk?’ Diezelfde middag trokken we een net jasje aan en zaten we bij het bestuur. Dít is afwisselend, dacht ik. ’
Het was ook meteen de laatste dag dat er veel op locatie gebeurde. ‘We gingen door COVID vanuit huis werken. En ik ging aan de slag met extra opdrachten. Ik onderzocht bijvoorbeeld wat digitalisering kan betekenen voor de GGZ en hoe we de goede dingen die ontstonden uit het online werken, kunnen vasthouden. Toen merkte ik hoe fijn de collega’s van P5COM zijn. Ik zocht organisaties die ik vragen kon stellen. Dat was een kwestie van een berichtje in de groepsapp en er werden me allerlei warme contacten aangedragen.’ Ook werkte Diante aan de digitalisering van P5COM zelf. ‘Een van de partners vroeg wie dat project wilde leiden. Dat leek mij wel wat, en ik dacht ook dat ik het kon. Dus ik stak mijn vinger op. Overleggen in Teams opzetten, een studio bouwen, handleidingen schrijven, ik deed het allemaal. Daardoor leerde ik collega’s heel snel persoonlijk kennen. Ik was de Teams helpdesk, en ik maakte een rondje langs alle collega’s of het allemaal werkte.’

Ja, ik draai zelfstandig projecten en ben verantwoordelijk, maar ik word goed begeleid door collega’s. Én ik volg één of twee dagen per twee weken trainingen.

Traineeship dat werkt
De stage was een succes. Voor Diante en voor P5COM. En dus groeide ze door naar trainee. ‘Dat woord stond me eerst een beetje tegen. Ik dacht: dan word je in het diepe gegooid en krijg je één keer per jaar een verdwaalde workshop. Dat was de ervaring van mensen die ik kende. En dat is hier bij P5COM echt anders. Ja, ik draai zelfstandig projecten en ben verantwoordelijk, maar ik word goed begeleid door collega’s. Én ik volg één of twee dagen per twee weken trainingen. Een deel is intern, over hoe financiën in de zorg zitten bijvoorbeeld. Maar ook over de projectaanpak van P5COM en over je eigen manier van werken. Je krijgt de gelegenheid om te reflecteren, en de inzichten die je opdoet, neem je meteen weer mee bij de volgende opdracht. Daarnaast volg ik een extern programma bij Talent for Care. Je zoomt dan iets verder uit, naar persoonlijk leiderschap en het zorglandschap in zijn algemeenheid.’

‘Het sparren met collega’s is echt heel fijn. Samen met een collega werk ik bij een instelling voor gehandicaptenzorg aan het verbeteren van cliëntbemiddeling. Precies wat ik bij mijn stage ook gedaan had. Dus ik zei tegen mijn collega: misschien moeten we het zus en zo doen. Waarop hij zei: Misschien? Jij bent hier de expert! Natuurlijk doen we het op die manier.’

‘We weten elkaar over en weer heel makkelijk te vinden met vragen. Van strategische vragen tot bijvoorbeeld de vraag of iemand een tool heeft om te roosteren. En ik vraag regelmatig: hoe vind je dat ik het doe? Heb je tips?’

En ik heb mijn talent om al doende kennis te vergaren verder vergroot. Je wilt niet met te weinig aan iets beginnen, maar je wilt ook niet eerst promoveren op een onderwerp voordat je aan de slag gaat. Dat evenwicht kan ik goed vinden nu.

Meer senioriteit
Diante werkt nu anderhalf jaar bij P5COM en heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. ‘Ik ben meer senior geworden op alle vlakken. Natuurlijk inhoudelijk, ik heb veel meer kennis van sectoren en bedrijfsvoering. En ik heb mijn talent om al doende kennis te vergaren verder vergroot. Je wilt niet met te weinig aan iets beginnen, maar je wilt ook niet eerst promoveren op een onderwerp voordat je aan de slag gaat. Dat evenwicht kan ik goed vinden nu. Net zoals ik veel meer gevoel heb bij projectleiderschap. Dat ging in mijn bijbaantjes altijd over lijstjes bijhouden en zorgen dat de planning gehaald werd. Nu gaat het ook over hoe je alle lagen van de organisatie erbij betrekt. Wie je wanneer op welk niveau informeert. Ik merk bovendien dat ik rustiger geworden ben. Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden, en toch minder stress. Ik heb vooral van collega’s leren prioriteren: behoort dit wel tot de opdracht? En draagt het wel bij aan het doel?’

‘Ik leer op mijn handen te zitten. Mijn valkuil was toch wel om het maar even snel zelf te doen, als iemand in een organisatie er te druk voor was. Anders zouden we de deadline niet halen. Inmiddels voel ik ook echt: ja maar, wij gaan straks weg, dus je helpt mensen niet door het van hen over te nemen. Datzelfde geldt voor weerstand. Dat kan ik nu veel beter verdragen. Meer achteroverleunen, en de tijd het werk laten doen.’

Een wereld te ontdekken
Voorlopig is Diante nog niet uitgeleerd. ‘Van strategisch adviseren van het bestuur, tot salesvaardigheden en kennis van inhoudelijke thema’s. En ik zou ook best een tijdje willen interimmen, zodat ik zelf erváár met welke dilemma’s managers hun werk moeten doen. Die combinatie vind ik geweldig: dat ik aan de ene kant steeds meer kan leunen op wat ik weet, en aan de andere kant nog een wereld te ontdekken heb.’