MENU

Werken bij P5COM Wat dóét een consultant eigenlijk?

Dus, jij bent bezig met je bachelor of je master, en je kijkt vooruit. Wat wordt je volgende stap? Grote kans dat je tijdens het oriënteren ook vacatures voor consultants tegen bent gekomen. En best kans dat je die meteen terzijde geschoven hebt. Te vaag, te weinig concreet. Fout! Als consultant bij P5COM heb je direct impact. En je kunt het met veel – echt heel veel – studies worden.

Wat doet een consultant?

Een consultant – in ieder geval eentje van P5COM – helpt organisaties beter te presteren. Nu én in de toekomst. Daarvoor moet je wel eerst glashelder hebben wat de doelen, belangen en behoeftes zijn in de verschillende lagen van een organisatie. Dat vraagt een uitgebreide analyse, met een open blik en met voeten in de klei. In veel gevallen leer je het meest door letterlijk naast de medewerkers te gaan zitten. Heb je helder hoe de hazen lopen, en wat het hoogste doel is? Dan verwerk je die complexe materie tot werkbare oplossingen. Om vervolgens te zorgen dat die ook geïmplementeerd worden, natuurlijk. Vaak moet je daarvoor alle lagen van een organisatie bij een project betrekken. Van begin tot eind – anders blijft de oplossing een papieren oplossing.

We zijn echt heel veel met mensen in contact, wat heel erg helpt om het voor elkaar krijgen van een verandering.

Vahag – Managing Consultant

Dat is per definitie uitdagend …

Als consultant moet je wel zin hebben in uitdagingen. Je komt namelijk continu complexe problemen tegen. Die zijn zelden snel en eenvoudig op te lossen. Het helpt enorm als je één wordt met de organisatie, en daar is toewijding voor nodig. Je moet vertrouwen winnen, zorgen dat je de gunfactor verovert. Daarnaast is de concrete vraag van een organisatie vaak uniek, en de context waarbinnen je werkt altijd anders. Bijvoorbeeld door het altijd wisselende krachtenveld van belangen en behoeften.

… en altijd afwisselend

Het ene moment help je behandelaren een efficiëntieslag te maken in hun administratie, zodat ze meer tijd overhouden voor hun patiënten. Het andere moment zoek je de beste tool om planners te helpen betere roosters te maken. En de dag erna fiets je met de wijkverpleging mee, om te onderzoeken hoe een regionale samenwerking efficiënter kan.

En nu concreet

Onderzoeken en oplossen, dát doet een consultant. Hoe je precies te werk gaat, is altijd anders – en dus altijd weer interessant. Hieronder beschrijven we wat voor soort stappen je in elk geval vaak zet. Zo krijg je toch een beeld van het werk.

  • Ontdekken waar het grootste verbeterpotentieel zit? Dat doe je bijvoorbeeld met een organisatiescan. Daarvoor loop je mee met alle lagen van de organisatie. Van het bestuur, tot verpleegkundigen, artsen, roostermakers en leidinggevenden.
  • Heb je de fundamentele knelpunten in kaart? Dan maak je meteen onderscheid tussen zaken die op korte termijn aangepakt kunnen worden, en zaken die meer tijd vergen om tot duurzame oplossingen te komen.
  • Wat je oplossingsrichting ook is, de financiële gezondheid van de organisatie is cruciaal. Dus heb je altijd een helder beeld van de financiële mogelijkheden en onmogelijkheden. Bijvoorbeeld door de balans en de winst- en verliesrekening te bestuderen.
  • Je organiseert brown paper-sessies waarin samen met medewerkers prioriteiten stelt en de richting en structuur van het project bepaalt. En je faciliteert werkgroepsessies om daar invulling aan te geven.
  • Als je veel data analyseert, doe je vaak veel inzichten op. Over de inzetbaarheid van personeel bijvoorbeeld, of het verbeteren van processen. Die inzichten deel je natuurlijk. Met de mensen die er beslissingen over moeten nemen, én met de mensen die er vervolgens mee aan de slag moeten.

Met eigen ogen zien wat een consultant doet?

Wil je nog meer weten? Neem dan vooral contact op met één van de consultants van P5COM of loop een dag mee! Dan kun je zelf ervaren hoe het is om als consultant te werken.

Diante Stremmelaar - Managing Consultant

Diante Stremmelaar

Managing Consultant

Qurien Brouwer - Project Director

Qurien Brouwer

Project Director

Jelle Beterams - Managing Consultant

Jelle Beterams

Managing Consultant

Benieuwd naar de mogelijkheden om te komen werken bij P5COM ?

Leuke mensen met scherpe geesten die willen werken als consultant zijn altijd welkom bij P5COM. We hebben geregeld vacatures voor Trainees, Junior Consultants en Managing Consultants. Bekijk onze werken-bij-P5COM-pagina voor de mogelijkheden en Solliciteer op de functie die bij jou past – en maak jezelf én onze klanten iedere dag een beetje beter.