MENU

Ziekenhuizen Van kosten naar consensus: anders werken met TDABC

Het is een hele mond vol, en het is niet het meest sexy onderwerp in de zorg: Time Driven Activitiy Based Costing (TDABC). De methode wordt meestal gebruikt om kosten inzichtelijk te krijgen, en daar vervolgens op te besparen. Mariëtta Bertleff ontdekte dat de methode óók prima geschikt is om helder te krijgen welke zorg precies waar geleverd wordt. En daar wordt werken met TDABC opeens een stuk leuker van.

Mariëtta hielp als voormalig consultant van P5COM bij de fusie tussen twee ziekenhuizen. In het nieuwe oncologisch centrum zou een integraal mamazorgpad gevolgd gaan worden, in plaats van de twee paden die tot dan toe gebruikt werden. Beide ziekenhuizen wilden vasthouden aan hun eigen methode. Om helder te krijgen wat er in beide ziekenhuizen gebeurde, en wat dat kostte, besloot Bertleff TDABC een kans te geven. Dat bleek een tijdrovende, maar waardevolle  klus te zijn. Het leverde duidelijkheid op, en hielp bij het bereiken van consensus. Bijvoorbeeld over de manier waarop diagnoses het meest betrouwbaar en het meest klantvriendelijk gesteld konden worden.

Weten hoe Mariëtta dit dilemma (en nog veel meer) oploste? Lees dan hier het hele artikel in Qruxx over de nieuwe toepassing van TDABC.